...

Varenie pred Vianocami

V tom to období sa z kuchyne stáva centrom celého diania v domácnosti. Vaša kuchyňa by preto mala zodpovedať vášmu osobnému štýlu, vašim požiadavkám aby ste sa v nej cítili pohodlne a hlavne aby verenie a pečenie nebola práca ale relax. Aby sa dobre pieklo a varilo, treba mať dobrý dizajn kuchyne, ktorý je založený na dobrej ergonómií a rozložený nábytku. Dizajn zahŕňal skrinky na stenách, dostatok pracovného priestoru a vyhradené úložné priestory pre rôzne potraviny. Kuchyne sú dostupné vo všetkých tvaroch a veľkostiach a keď začínate s projektom, môžete sa rozmaznať výberom usporiadania kuchyne. Kľúčom je brať veci pomaly a dôkladne premýšľať o tom, ako používate a pohybujete sa v priestore. Zvážte tiež, ako by vaša rodina mohla v budúcnosti miestnosť využívať. Teraz to môže byť všetko o príprave jedla. Ale v súlade s tým môže byť potrebné, aby slúžil ako miesto na dokončenie domácich úloh, alebo sofstikované zábavné miesto. Kuchyne sú jedným z priestorovo najefektívnejších usporiadaní, ktoré si môžete vybrať. Aby ste sa vyhli akýmkoľvek základným chybám v dizajne kuchyne, prvým krokom je dôkladne si premyslieť, ako sa v priestore pohybujete. A tu vstupuje do hry známy kuchynský pracovný trojuholník.

Pýtate sa čo je to ?
Pracovný trojuholník je princíp zdravého rozumu, že plán kuchyne sa točí okolo umiestnenia drezu, sporáka a chladničky a že plán kuchyne by mal vychádzať z najefektívnejšieho pracovného postupu s použitím týchto prvkov.

 

Máte pred vianocami novú kuchyňu a chcete sa s ňou zoznámiť, alebo len jednoducho radi trávite čas v tomto priestore? Vyskúšajte tento recept.

RECEPT

150 g špaldovej polohrubej múky
150 g vody
1 PL materského kvásku
Suroviny zmiešame spolu v miske, prekryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote prekvasiť 9 -12 hodín.
Ďalej na cesto potrebujeme:
420 g špaldovej polohrubej múky
150 g mlieka
90 g trstinového cukru
1/4 ČL sušenej vanilky
1/4 ČL soli
130 g mäkkého masla
1 PL masti
Na orechovú plnku potrebujeme:
300 g pomletých vlašských orechov
150 g mlieka
70 g trstinového cukru
Na makovú plnku potrebujeme:
300 g čerstvo pomletého maku
200 g mlieka
80 g trstinového cukru
Na lekvárovú plnku potrebujeme:
400 g hustého lekváru
Na tvarohovú plnku potrebujeme:
400 g jemného tvarohu
1/2 balenia Zlatý klas
2 žĺtky
80 g trstinového cukru
Na dokončenie potrebujeme:
sušené hrozienka
maslo
Postup:
Najprv sa venujme cestu. K vykvasenému štartéru pridáme ostatné suroviny potrebné na cesto a vymiesime krásne, vláčne a hebké cesto. Je trochu hydratovanejšie. Aj to prispeje k finálnej jemnosti.Vymiesené cesto dáme do misky, prekryjeme fóliou a necháme kvasiť 3 hodiny.
cesto
Počas kvasenia vymieseného cesta si pripravíme plnky na štedrák.Orechovú aj makovú plnku robíme rovnako:
Dáme si zohrievať mlieko. V momente, ako začne vrieť, pridáme cukor a orechy/mak a za stáleho miešania varíme na malom ohni 1 – 2 minúty. Následne vypneme plameň a necháme vychladnúť. Lekvárovú plnku máme vyriešenú hneď, Tú netreba pripravovať.Tvarohovú plnku vytvoríme jednoduchým zmiešaním surovín.
plnky
Bielka, ktoré nám ostali z tvarohovej plnky vymiešame so štipkou soli na tuhý sneh. Spotrebujeme ho do orechovej a makovej plnky. Prekvasené cesto si dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 5 častí- 4 rovnako veľké a jednu menšiu. 4 rovnaké časti budeme vaľkať o rozmeru plechu, piata bude na dozdobenie. Vyvaľkáme prvý plát a pomocou valčeka prenesieme do papierom na pečenie vystlaného plechu.
vaľkanie
Do orechovej plnky vmiešame zľahka polovicu snehu a rovnomerne ju natrieme na cesto.
sneh
Vyvaľkáme druhý plát cesta a dáme na orechovú plnku. Nasledujem maková plnka, do ktorej najprv primiešame zostatok snehu. Navrtvíme ju rovnomerne na cesto a prikryjeme tretím vyvaľkaným plátom cesta. Ako tretiu plnku natrieme lekvár. V prípade, že je veľmi hustý, na cesto si ho nadávkujeme po lyžiciach. Bude sa nám lepšie rozotierať. Lekvárovú časť prikryjeme posledným, štvrtým plátom cesta. Naň nanesieme tvarohovú plnku. Cesto, ktoré nám zvýšilo rukami vyvaľkáme do valca o hrúbke malíčka a urobíme na povrchu mriežku. Do vzniknutých okienok dáme sušené hrozienka.
zdobenie
Celý plech prekryjeme fóliou. Nakoniec necháme hodinu prekvasiť. Rozohrejeme rúru na 170´C a vykvasený štedrák dáme piecť na cca 1 hodinu. Ihneď po vytiahnutí z rúry potrieme mriežku maslom a koláč necháme úplne vychladnúť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)