...

Päť krokov k organizovanej kuchyni: vďaka tomuto v nej zavládne poriadok

Dosiahnuť perfektne zorganizovanú kuchyňu nie je žiadna veda. Ide o pomerne jednoduchú činnosť, ktorú zvládne každý, ak dodrží niekoľko základných pravidiel. Organizovaná kuchyňa totiž nie je len esteticky príjemná, ale aj efektívna. Ak túžite po priestore, v ktorom panuje poriadok, nemali by ste zabúdať na týchto 5 zlatých pravidiel.

žena v bordovom tričku utiera indukčnú dosku v kuchyni a upratuje 

1.  Dajte zbohom starým veciam

Skôr než sa pustíte do samotnej organizácie, mali by ste začať tou menej príjemnou časťou, ktorou je upratovanie a triedenie vecí. Je totiž zbytočné organizovať veci, ktoré nepoužívate a dlhé mesiace na ne padá prach. Kuchynské skrinky by ste mali úplne vyprázdniť. 

Kým veci poriadne umyjete, rozhodnite sa, či ich používate. Ak natrafíte na predmety, ktoré ste v rukách nemali dlhšiu dobu, môžete ich darovať alebo predať. Ide o spôsob, vďaka ktorému uvoľníte miesto pre dôležité veci a zabezpečíte, že vaša kuchyňa nebude pôsobiť preplnene.

2.  Uvažujte nad správnym uskladnením

Kuchynský priestor dnes môže mať rôzne dizajny a štýly. Za najlepšie riešenie možno označiť kuchyňu na mieru.  

Kuchyne na mieru sa navrhujú tak, aby maximálne využívali priestor, ktorým disponujete. Nezáleží na tom, či máte malú kuchyňu s obmedzeným miestom alebo veľkú kuchyňu, v ktorej sa dá bývať.  

Skúsený odborník vám pomôže optimalizovať usporiadanie úložných priestorov a pracovných dosiek tak, aby bolo uskladnenie pomôcok efektívne. To však platí aj o samotnom varení.

 namieru vyrobená kuchynská linka Sanas

3.  Pomôcť môžu štítky

Časy, kedy múka a cukor ostávali uskladnené v pôvodných baleniach, sú dávno preč. Fľašky alebo nádoby, do ktorých tieto potraviny premiestníte, sú oku príťažlivé a nemusíte ich schovávať v špajzi.

Zabúdať by ste však nemali na označenie týchto fliaš. Okrem toho, že na štítok napíšete, o akú potravinu ide, uviesť by ste mali aj jej trvanlivosť. Dostať sa k štítku nie je vôbec náročné – zoženiete ich v papiernictvách, no tiež si ich môžete vyrobiť doma, aby boli presne také, aké chcete.

suroviny uložené v sklenených fľašiach so štítkom

4.  Optimalizujte priestor

Okrem kuchynskej linky a špajze môžete využiť aj ďalší kuchynský priestor.

Za zmienku stoja napríklad steny a dvere, ktoré sú skvelými možnosťami pre úložné riešenia navyše. Môžete investovať do otvorených poličiek, ktoré okrem toho, že vám poskytnú úložný priestor, zaplnia prázdnu stenu, alebo na stenu zavesiť háky na hrnce, panvice a ďalšie pomôcky na varenie. Ide o riešenie, ktoré uvoľní priestor v skrinkách a zlepší dostupnosť týchto položiek.

Pomôcť môže tiež rozdelenie kuchyne na pracovné zóny. Môže ísť napríklad o zónu na prípravu jedla, varenie a umývanie riadu. Týmto spôsobom zabezpečíte, že každá činnosť bude mať svoje miesto a minimalizuje sa tak potreba zbytočného presúvania vecí.

5.  Čistá kuchyňa, šťastná rodina

Poriadok v kuchyni je niečím, na čo by mal myslieť každý. Veď ide o priestor, v ktorom sa pripravuje a konzumuje jedlo. Okrem toho však poriadok v kuchyni prispieva k lepšej organizácii.

Nejde o jednorazovú úlohu, pretože poriadok je možné udržiavať len pravidelným upratovaním. Minimálne raz do mesiaca by ste si mali vyhradiť čas na upratovanie, počas ktorého vyradíte a odstránite nepotrebné vecI. Ak sa tohto zvyku budete držať, udržiavanie organizovaného kuchynského priestoru bude jednoduché.

Okrem toho, že organizovaná kuchyňa je estetickým prínosom, ide aj o praktické riešenie pri každodennom varení a príprave jedál. Vďaka 5 krokom, s ktorými ste sa práve zoznámili, budete mať kuchyňu, v ktorej bude vládnuť poriadok.